12. rujna 2022.

Diljska planinarska obilaznica “Tri jezera”

Planinarsko društvo “Dilj gora” je 25.7.1999. godine izdalo prvi dnevnik Diljske obilaznice po imenu “Kružni put po Dilju”. Autori dnevnika su bili iskusni planinari društva s puno kilometara u nogama, Zlatko Gorec, Mijo Šoš, Josip Činkl, Ružica Ivanković i Stjepan Krajnović.

Planinarska obilaznica “Kružni put po Dilju” je otvorena 1984. godine za 60-tu obljetnicu PD “Dilj gora”.
2021. godine  društvo izdaje drugo prošireno izdanje dnevnika čiji je autor  Vlasta Novosel, Zlatko Gorec i Vlado Lađarević, te suradnici Zlatko Becić i Danijel Becić. Obilaznica mijenja naziv u Diljsku planinarsku obilaznicu “Tri jezera”, jer se obilaznicom vežu naša tri prekrasna diljska jezera. Trasa ostaje ista,ali se dodaju dvije nove kontrolne točke,tako da ih sada ima sedam. Dodali smo kontrolnu točku vrh Degman, najviši vrh zapadnog djela Dilj gore, manje je poznat kao vrh, jer je na tom području bio vojni objekt tako da pristup nije bio  dozvoljen. Nakon Domovinskog rata situacija se promijenila  na veliko veselje planinara  i svih koji pohode Dilj, tako da je sada i taj vrh pristupačan. Dodaje se i druga nova kontrolna točka jezero Ljeskove vode pokraj kojega se prolazi i šteta ga je ne obilježiti, jer plijeni svojom ljepotom.
Kontrolne točke obilaznice:
KT 1 Planinarski dom Đuro Pilar
KT 2 Jezero Petnja
KT 3 Planinarska kuća i kanjon Pljuskara
KT 4 Vrh Degman
KT 5 Sovsko jezero
KT 6 Vrh Čardak
KT 7 Jezero Ljeskove vode
Ukupna dužina obilaznice izmjerena 2021. godine je 46,8 km. Preporučuje ju se  prehodati u dva dana, a može se prehodati i u jednom danu u trajanju od 12-14 sati s prosjekom hoda 3,3 km/h pri tome se misli na tzv. čisti hod, ne računajući na vrijeme odmora. Obilazak nije ograničen niti vremenom niti smjerom obilaska. Trasa je obilježena planinarskim markacijama i putokazima. Ima sedam kontrolnih točaka na kojim se nalaze novi pečati obilaznice. Svrha puta je prikazati ljepote Dilja, njegova tri jezera, izletišta, šuma, vinograda, voćnjaka i sela kroz koja se prolazi.
Obilaznica nije teška niti prezahtjevna, ali nije niti lagana. Naša Slavonija ipak nije tako ravna kako ju neki zamišljaju, ali je jako zanimljiva. Obilaznica prolazi diljskim naseljima, šumskim putevima, šumskim cestama, pokraj diljskih jezera, kanjonima Pljuskare, brdovitim djelom Dilja, kroz diljska sela, preko diljskih potoka, ima i izvora pitke hladne brdske vode.
U dnevniku obilaznice su uz opis svake dionice puta i fotografije kontrolnih točaka kao i kilometraža svake dionice i vrijeme kojom se dionica prolazi. Nakon što ste obilaznicu prohodali i svoj dnevnik koji ste kupili u našem društvu (stoji 50 kn) ispunili pečatima kontrolnih točaka ,društvo ovjerava i dobijete zasluženu značkicu obilaznice koja je  nova kao i svih sedam pečata obilaznice.
Kontakt za GPS trag: pd.diljgora@gmail.com