6. siječnja 2021.

Planinarske staze

Dilj-gora

Dilj je gora u središnjoj Slavoniji, sjeverno od Slavonskog Broda. Nisko je položena, dobro cestovno povezana te stoga idealna za kraće ili duže šetnje. Pruža se u smjeru istok-zapad u duljini od oko 45km, a omeđena je vodotocima Orljavom na zapadu, Biđem na istoku, Lonđicom na sjeveru i Savom na jugu.

Dilj-gora je najniža slavonska „otočna“ gora. Zanimljivo je da su dva najviša vrha na hrptu iste visine od 461 metra (Državna geodetska uprava): zapadniji Cinkovac i istočniji Degman ili po starom Jurje brdo. Čardak (421 m.), iako nije najviši vrh Dilj gore,  popularniji je od najviših Degmana i Cinkovca i nalazi se u Hrvatskoj planinarskoj obilaznici. Na njemu se nalazi i zidana trigonometrijska piramida visoka 27 metara.

Dilj-gora prekrivena je hrastom kitnjakom i običnim grabom, te u manjoj mjeri cerom, klenom, gorskim javorom, lipom i bukvom u višim predjelima. Šume su vrlo bogate različitom, ne samo florom, nego i faunom. To su prirodna staništa jelena, srna, zečeva, divljih svinja i mačaka, lisica, jazavaca, kuna zlatica, škanjaca, sova, mnogih ptica pjevica, brojnih gmazova, leptira i kukaca.

Glavni ukras Dilj-gore čine tri jezera, dva umjetna: Ljeskove vode i Petnja, te prirodno Sovsko jezero. Sva tri omiljena su odredišta izletnika i planinara.

Izleti Dilj gorom:

Od Ivane do Tadije:
Planinarski dom „ Đuro Pilar“ – vila Brlićevac – vidikovac – Sveta Petka – Pribudovac – rodna kuća Dragutina Tadijanovića – Šuma Striborova – Planinarski dom „Đuro Pilar“

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=19CivoK8UucL-0YwMDjTUZCkNYLrLwVbb&usp=sharing

Trajanje: 5-6 sati

 

Kružna staza: Planinarski dom Đuro Pilar – Planinarsko sklonište Pljuskara – jezero Petnja – Planinarski dom Đuro Pilar

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1_7NlPFT74Xbpb_p0yURSyg07XAQVtsYN&usp=sharing

Trajanje: 5-6 sati

 

Matković Mala – Degman – Sovsko jezero

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1p5TM_C_L0b6wMPa3bB2dijkxR9F2owMb&usp=sharing

Trajanje: 2 sata

 

Oriovac – Kasonjski vrh – Planinarska kuća Viljevo

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1IKqMAt4tuPrGC0UYgONllMxAVYjvDTT4&usp=sharing

Trajanje: 2 sata

Tragovi su snimani aplikacijom Orux maps i Avenza, a obrađeni u aplikaciji Google MyMaps. Također, korišten je turističko planinarski zemljovid Dilj gora u izdanju Hrvatske gorske službe spašavanja.  Ako vam je potreban .gpx trag, javite se na sinisa.damjancic@gmail.com.

Siniša Damjančić