12. rujna 2022.

Od Ivane do Tadije

U travnju 2022. godine PD Dilj gora izdalo je prvi dnevnik planinarskog pohoda „Od Ivane do Tadije“, čiji je autor Vlasta Novosel uz suradnju i pomoć članova društva i Zlatka Becića.

Pomalo neobičnog starinskog izgleda je ovaj dnevnik. Naslovnica poput starih fotografija na kojima su likovi Ivane i Tadije s njihovim rukopisima, a na poleđini vila Brlićevac i Tadijina rodna kuća.

Značka jedinstvena, neobična i nadasve posebnog i rustikalnog izgleda.“ Za planinarske značke vrlo je neobičnog izgleda, jer je izrađena u obliku otvorene knjige, na čijoj lijevoj i desnoj strani se nalaze portreti naših književnika Ivane i Tadije“ -kako je napisao  Vjekoslav Kramberger o  znački.

Listajući stranice dnevnika koji je posve drugačijeg štiha i stila od dosada viđenih, ulazimo u bogati Ivanin i Tadijin svijet i izričaj, te upoznajemo i druge zanimljivosti ovog pohoda.

Uz značku i dnevnik  napravljena su i dva pečata sa likovima Ivane i Tadije, koji kada se stave na mjesto za pečate dobiju izgled otvorene knjige.

Manifestacija „U svijetu bajki Ivane Brlić – Mažuranić“, počela se održavati u Slavonskom Brodu 1974. godine. Ta književna i kulturna manifestacija se održava svake godine 18.tzravnja, na dan rođenja hrvatske  dječje spisateljice Ivane Brlić – Mažuranić.

Članovi planinarskog društva „Dilj gora“ su došli na ideju da tu manifestaciju prošire malo dalje od grada, u šumu, tj. na Dilj goru. Kako je naš grad poznat po još jednom književniku, Dragutinu Tadijanoviću, ideja se proširila i do njegovog rodnog Rastušja.

Tako PD „Dilj gora“ od 17. travnja 2011. godine organizira Planinarski pohod „Od Ivane do Tadije“. Pohod spaja svijet planinarstva i književnosti. Posvećen je književnicima i pjesnicima koji su naš grad proslavili diljem svijeta. Živjeli su i stvarali na ovim prostorima, a tradicija kraja i ljepota diljske prirode ih je inspirirala za moga djela.

Istoga dana je otvorena i planinarska staza kružnoga tip. Smještena je na istočnom djelu Dilj gore. Polazište je planinarski dom „Đuro Pilar“ te kroz naselja Brodskog Vinogorja vodi do vile „Brlićevac“ gdje je Ivana stvarala velika književna djela i boravila sa svojom velikom obitelji. Vila „Brlićevac je zaštićeni spomenik kulture i jedan od malobrojnih sačuvanih ljetnikovaca brodskog vinogorja. Brlićevac je građen od 1877. do 1880. godine.

Put nas dalje vodi šumskim puteljcima preko Dilja na izvor i dva i pol stoljeća staro svetište Sveta Petka. Svetište je oko 1760 godine podigao brodski trgovac Naum Dimović. Ispod kapelice godinama teče čudotvorni izvor pitke vode, koji po vjerovanjima ozdravljuje.

Od svetišta put nas vodi preko brda Pribudovac (staza je izmještena, te se više ne ide šumskom cestom) kroz predivnu pribudovačku šumu do rodne kuće pisca i pjesnika Dragutina Tadijanovića u selu Rastušje.

Preko polja i livada, uz potok Pribudovac pa kroz šumu put nas dalje vodi do izletišta i dječjeg igrališta „Šuma Striborova“. Do polazišta, tj. Do planinarskog doma, valja nam proći kroz predivnu diljsku šumu i evo nas na kraju našeg kružnog planinarskog puta i pohoda „Od Ivane do Tadije“.

Staza pohoda „Od Ivane do Tadije“ duga je 15,3 kilometra, nije zahtijevna i laganim hodom, uz odmaranja, prolazi se za 4-5 sati, a naravno može se proči i brže.

Dnevnik planinarskog pohoda „Od Ivane do Tadije“ može se kupiti u PD „Dilj gora“ ili naručiti na e-mail: pd.diljgora@gmail. com po cijeni od 50 kuna.

Dnevnik se ovjerava u planinarskom domu nakon završetka pohoda.