10. siječnja 2021.

Planinarski dom “Đuro Pilar”

Zgrada planinarskog doma u Brodskom Vinogorju sagrađena je oko 1905. godine na lokalitetu poznatim pod nazivom Popovićeva šumica. Ime je ostalo od nekadašnje imućne obitelji Popović koja je bila vlasnik ove zgrade i koja ju je koristila kao svoju vilu za odmor, a u zamjenu za ovo zdanje je u vlasništvo dobila dvije manje kuće u Reljkovićevoj ulici. Dom se nalazi na 169 mnv, i sa njega se pruža lijep pogled na Slavonski i Bosanski Brod, rijeku Savu i širi krug brodske okolice kao i susjedne bosanske planine.

U prosincu 1951. godine rješenjem Narodnog odbora Slavonski Brod, Planinarskom društvu „Dilj gora“ dodijeljena je na korištenje zgrada u Brodskom Vinogorju zajedno sa zemljištem i lijepom hrastovom šumicom koja ga okružuje. Zgrada je bila vrlo zapuštena i zahtijevala je velike popravke. Unatoč tome, to je bio značajan prijelomni trenutak za rad društva jer je od tada postala mjesto okupljanja brodskih planinara i dogovaranja svih važnijih akcija, a ujedno je to i gravitacijska točka od koje kreću svi planinarski putevi ovog područja te sav planinarski život.

Zgrada doma je teško oštećena i za potresa 1964. godine. Tijekom godina se kontinuirano ulaže u održavanje zgrade dome, obnovljena je fasada i dograđen sanitarni čvor, uređen okoliš… Današnje stanje doma zahtijeva energetsku obnovu i neophodnu rekonstrukciju kako bi i dalje služio svojoj svrsi.