Izlet: Učka (1396m) i dolina Mirne (subota i nedjelja, 24. i 25.4.2021.)

U sklopu planiranih aktivnosti PD “Dilj gora”, za vikend 24.-25.04.2021. godine, realiziran je izlet na Učku i u dolinu Mirne u Istri (Staza 7 slapova).
Na izletu je sudjelovalo 38 planinara. Prijevoz je organiziran osobnim automobilima a noćenje na dvije lokacije: u pansionu Učka na Poklonu i u vili Allegra u Lovranu.
U subotu, po dolasku na prijevoj Poklon, po prekrasnom vremenu krećemo na uspon na Vojak, najviši vrh Učke (1.396 m). Staza je ugodna, ne previše zahtjevna, vegetacija se polako budi, povremeno snijeg u tragovima. Nakon nešto više od dva sata stižemo na vrh. S vrha prekrasni vidici na unutrašnjost Istre, Ćićariju, Slovenski Snežnik, Rijeku i Grobničke alpe, Gorski kotar i Kvarnerski zaljev.
Po povratku s vrha kratki odmor na prostoru ispred PD Poklon nakon čega se upućujemo autima do Vele drage, geomorfološkog spomenika prirode na sjeverozapadnim obroncima Učke.
Vela draga je kanjonska udolina u kojoj su procesi otapanja, trošenja i erozije stijena tijekom milijuna godina stvorili čudesno mjesto usred istarskog krša. Za obilazak je uređena poučna staza sve do ruba kanjona gdje se nalazi vidikovac. Dok je dio grupe uživao u pogledu s vidikovca na kanjon i vitke kamene tornjeve, grupa odvažnijih se spustila na dno kanjona gdje prolazi napuštena pruga.Prepuni dojmova vraćamo se na prijevoj Poklon gdje u pansionu Učka večeramo nakon čega se dio grupe spušta u Lovran.
U nedjelju nakon doručka upućujemo se prema Buzetu i dolini rijeke Mirne. Na utoku rječice Drage u Mirnu krećemo na kružnu Stazu 7 slapova, dužine 13,5 km. Staza 7 slapova je jedna od najpopularnijih planinarskih staza u Istri o čemu svjedoči veliki broj posjetitelja. Staza prolazi kroz razigrana korita rječice Drage i rijeke Mirne, u kojima je voda oblikovala jezerca, brzake i slapove. Staza vodi uz samu vodu, pa i preko vode te ispod impresivnih stijena na kojima je veliki broj uređenih penjačkih smjerova. Najteži dijelovi staze osigurani su sajlama. U selu Kotli, iznad razigranih slapova Mirne objedujemo na terasi restorana. Od Kotla staza se uz rijeku Mirnu i njene slapove i jezerca spušta do polazne točke ispred Buzeta.Izlet smo začinili obilaskom i kavom u starom gradu Buzetu koji se kao i većina istarskih gradića smjestio na brdašcu iznad doline Mirne.
Iako je na ovom izletu sudjelovala šarolika ekipa planinara, nakon ova dva dana provedena u prekrasnom okruženju i dobrom društvu, bez turobnih vijesti o covidu, cijepljenju i izborima, jedinstvena je ocjena svih sudionika da je odlazak u prirodu najbolji lijek i terapija u ovom zahtjevnom vremenu. Nadam se da su svi sudionici izleta „napunili baterije“ i zadržali bar dio pozitive s ovog izleta kako bi lakše dočekali neko novo druženje, neki novi izlet.
VODIČ IZLETA: Goran Bašić