Izlet: Moslavačka gora i Kalnik (subota i nedjelja, 15. i 16.5.2021.)

U sklopu planiranih aktivnosti PD “Dilj gora”, za vikend 15.-16.05.2021. godine, realiziran je izlet na Moslavačku goru i Kalnik.

Na izletu na Moslavačku goru u subotu sudjelovalo je 24 planinara, a na Kalniku u nedjelju 18. Prijevoz je organiziran osobnim automobilima, a noćenje u Planinarskom domu Kalnik.

U subotu, po dolasku u mjesto Podgarić, po oblačnom vremenu krećemo na kružnu stazu po Moslavačkoj gori. Staza je ugodna, ne previše zahtjevna, jedino manje probleme na strmijem početku pravi blato uzrokovano radom teške mehanizacije u šumi. Nakon nešto više od sata stižemo na najvišu točku Moslavačke gore Humku (488m). Na vrhu je odašiljač, te kako je u šumi i nema posebnog vidika nastavljamo do obližnje šumarske kuće gdje radimo pauzu za užinu.  Nastavljamo prema Visu (437, KT HPO) gdje je vidikovac prema južnom dijelu Moslavine i Kutini, te arheološkom lokalitetu Bela crkva.

Slijedi najljepši i novouređeni (markirani, PD Yeti, Kutina) dio staze uz potok Crkveni jarak, sa nekoliko slapova, mostova i postavljenim klupama za odmor. Staza nas vodi iz jarka strmo uzbrdo prema šumarskoj kući i Humki. Iza Humke se odvajamo lijevo prema Garić gradu i nakon još sat vremena dolazimo do Garića te radimo pauzu i uživamo na suncu unutar starih zidina grada. Pola sata poslije dolazimo do početne točke izleta, sjedamo u aute te odlazimo do obližnjeg izletišta Podgarić na piće u Vili Garić uz jezero s pogledom na spomenik NOB. 18 planinara kreće prema PD Kalnik na noćenje, dok nas 6 planinara napušta i odlazi doma. Večera u PD Kalnik je izvrsna, a dočekuju nas i stari poznanici planinari iz Varaždina.

U nedjelju nakon doručka upućujemo se prema vrhu Vranilac. Kiša je nažalost padala cijelu noć, te odustajemo zbog klizanja od kružne staze, a oni koji su planirali priječi preko tzv. Zubi također odustaju zbog vlažnih i kliskih stijena. Na vrhu smo za pola sata, uz kraću pauzu za promatranje penjača, te guštamo u pogledu na Prigorje, Zagorje, Medvednicu, Ivanščicu, Papuk…. Prije povratka kući obilazimo i dom prigorskih Plemića Šljivara gradinu Veliki Kalnik. Dio planinara je odlučio na povratku otići i na Stankov vrh.

Iako nije u potpunosti izveden zbog nepovoljnog terena, mislim da su svi planinari mogli biti zadovoljni ovim dvodnevnim izletom.

VODIČ IZLETA: Siniša Damjančić