Tri jezera – dnevnik diljske planinarske obilaznice – predstavljanje

Na redovnom sastanku Planinarskog društva Dilj gora 7.10.2021., održana je prezentacija dnevnika Diljske planinarske obilaznice “Tri jezera”.

Ovaj dnevnik je drugo izdanje, odnosno nadopuna i prošireno izdanje prvog dnevnika koji se zvao ,,Kružni put po Dilju”, a  koji je izdan 1999. godine.

,,Kružni put po Dilju,, koji je osnovan 1984. godine za 60-tu obljetnicu PD ,,Dilj gora,” prethodnica je današnjoj obilaznici koja ove godine  mijenja naziv u Diljska planinarska obilaznica ,,Tri jezera” .Trasa ostaje ista, ali se dodaju dvije kontrolne točke. Ukupna dužina obilaznice izmjerena 2021. godine je 46,8 km. Obilaznica počinje od planinarskog doma ,,Đuro Pilar” i prati sljedeće kontrolne točke- jezero Petnja, kanjon Pljuskara, vrh Degman, Sovsko jezero, vrh Čardak, jezero Ljeskove vode i završava na planinarskom domu.

Dnevnik je obogaćen fotografijama u boji i opisima svake kontrolne točke te opisom svake dionice koja se pohodi kao i kartom sa GPS tragom i kontrolnim točkama. Svaka kontrolna točka ima i svoj pečat te mjesto za pečat u dnevniku kako bi hodač-planinar potvrdio svoj posjet obilaznici.

-Zahvaljujemo vrijednim prijateljima planinarima koji su uložili svoj trud, vrijeme i ,,kilometre u nogama,, kako bi društvo imalo prvi dnevnik – davno su napisali autori prvog izdanja-  Zlatko Gorec, Mijo Šoš, Josip Činkl, Ružica Ivanković i Stjepan Krajnović.

Autori i suradnici drugog izdanja su Vlasta Novosel, Zlatko Gorec, Vlado Lađarević, Zlatko Becić i Danijel Becić, a obzirom kako Planinarsko društvo za dvije godine obilježava okrugli 100. rođendan, u pripremi je već i dnevnik “Planinarski pohod od Ivane do Tadije”, koji će spojiti put od Brlićevca do Rastušja.

Službeno otvorenje obilaznice “Tri jezera” na rasporedu je u rujnu sljedeće godine, tako da će društvo imati proljetni i jesenski pohod po Dilju.