Od Ivane do Tadije, 24. travnja 2022.

Nakon dvije godine „korona“ pauze, Diljevci su s radošću dočekali ponovno okupljanje na tradicionalnom planinarskom pohodu „Od Ivane do Tadije“ koji je održan u nedjelju 24. travnja 2022. Manifestacija je to koja je započela 2011. godine spajajući krajolike koji su inspirirali velikane pera brodskoga kraja – Ivanu Brlić Mažuranić i Dragutina Tadijanovića. Ivanu na obroncima i vinogradima Dilj gore u ljetnikovcu Brlićevac te Tadiju u ravnicama i brežuljcima Rastušja, u sjenama njegovih jablanova.

Slika.

Ali ovaj pohod je bio drugačiji jer je obogaćen dnevnikom koji je predstavila njegova autorica, naša kolegica planinarka Vlasta Novosel. Njezin uradak – Planinarski dnevnik „Od Ivane do Tadije“ je dnevnik posve drugačijeg štiha i stila od dosada viđenih, vraća nas u neka stara vremena i Ivanin i Tadijin svijet. I već nas je sve očarao.

Skupilo se oko 250 planinara, domaćih i dragih nam gostiju, iz Hrvatske i BIH, iz desetak planinarskih društava i svih dobi, od djece do onih u zlatnim godinama. Svatko si je odabrao jednu od tri ture različite duljine i trajanja od sat i pol pa sve do šest sati. Sretali smo se s kišom, tučom, žitkim diljskim blatom, gurkali se po planinarskim stazama s biciklistima. Predahnuli smo na nepresušnom izvoru pitke vode Sv.Petki te u Šumi Striborovoj među šarenim likovima kojima su dašak boje i vrijedne ruke našeg podmlatka, vrijednih „Diljskih žireva“, udahnule novu vedrinu i živost.

I na kraju smo sve začinili dobrim grahom, veseljem, druženjem, smijehom, igrom i naravno pjesmom koja je i u neki kasniji sat odjekivala brodskim brdom.