Izlet OPŠ: Klek i kanjon Kamačnika, 7. i 8. 5. 2022.

Proteklog vikenda 7/8.5.2022. Opća planinarska škola PD Dilj gora – generacija 2022. uspješno je izvršila i posljednji školski terenski zadatak pohodom na Klek.
U osvajanje ovog uspavanog diva od 1182 m krenulo je 35 sudionika na čelu s voditeljem OPŠ Goranom, uz pomoć predsjednika PD Siniše i vodiča Petra.
Prije uspona posjetili smo Zavičajni muzej grada Ogulina u starom Kaštelu, gdje se nalazi i postav posvećen začecima planinarstva u Hrvatskoj. Obišli smo Đulin ponor i druge znamenitosti grada Ogulina u laganoj šetnji pred važan uspon.
Do Bjelskog iz busa gledali smo vrh Kleka obavijenog oblacima nadajući se da nas kiša neće oprati.
No kako to obično biva na gotovo svim našim “školskim” pohodima, kiša nas je pod kabanicama pratila od podnožja sve do planinarskog doma na Kleku.
No mi smo već naučili da nema lošeg vremena i svi smo se uspješno popeli, u predviđenom vremenu pa čak i prije.
Uspinjati se u oblaku s punim naprtnjačama bio je još jedan novi doživljaj.
Mala skupina odvažnih se uputila do vrha u izvidnicu i donijela nam pogled na … oblak.U domu smo se brzo udomaćili i smjestili, pripremili zajedničku večeru uz roštilj i uz tople peći se ugodno družili. Naravno, bio je i mali party s nostalgičnim hitovima 80-tih i 90-tih, ali i neočekivanom poetskom temom. Planinari poete – neprocjenjivo!
Uz romon kiše po krovu, s nadom da će kiša stati do jutra, usnuli smo u svojim vrećama.
Ali priroda nam je opet pokazala da je ona “glavna” i kisa je nastavila padati skoro cijelo jutro. Uspon dalje do vrha nije bio siguran i morao je biti odgođen za neko buduće vrijeme.
Usnuli školarci ustali su na vrijeme, spremili naprtnjače, pokupili svoje smeće i krenuli niz Klek uz obećanje da će i “taj vrh riješiti”.
Silazak je bio teži nego uspon zbog silne kiše koja je natopila šumsko tlo i stvorila maglovit nestvaran, gotovo bajkoviti ugođaj, kao u Ivaninim Pričama iz davnine.
Ostavili smo Klek da nas čeka do slijedećeg pohoda i uputili se do kanjona Kamačnik kod Vrbovskog.
Ljepota vode nas je sve ostavila bez daha, a sunčane zrake obasjale su naša uspavana osjetila i napunile sve naše baterije.
Prekrasna šuma, pjev ptica, slapovi, brzaci …. ahhhhh zauvijek bi ostali okruženi tim spokojem i ljepotom.
Nakon ručka umorni, ispunjeni i sretni vratili smo se pred večer u naš dragi Brod.
Prekrasna priroda, najbolja ekipa i samo pozitiva …. možel i se bolje provesti vikend? Ne može