Diljski Žirevi- Pleternica-Starac-Viškovački grad, 21. svibnja 2022.

Žirevi su ove subote bili u Pleternici. Posjetili su Interpretacijski centar Terra panonica, te se turističkim vlakićem provozali Cestom ruža i vinograda do brda Starac, gdje je lijepo uređeno izletište. Kako smo imali dovoljno vremena prošetali smo do ostataka Viškovačkog grada, te nazad kroz vinograde vratili se u Pleternicu. Za kraj Jasminka nas je ugostila u svojoj Pivovari i počastila Žireve jagodama, a njihove roditelje domaćim pivom. Još jedan lijepi izlet Diljskih žireva.

Žirevi na putovanju 24 milijuna godina u prošlost❗
Naša avantura je započela okupljanjem kod planinarskog doma Đuro Pilar gdje smo odradili logistiku i posljednje pripreme. Jutro je bilo vrlo toplo i obećavalo je sunčan dan. Stigavši u Pleternicu kod interpretacijskog centra Terra Panonica razdijelili smo se u dvije skupine jer smo bili prevelika grupa za ulazak u centar i vožnju vlakićem. Posjet centru je oduševio naše mališane jednako kao i nas odrasle. Pogledali smo kratki animirani film te na tabletima oživjeli stalnu izložbu koja je bogata biljnim i životinjskim svijetom. Stavili smo VR naočale i zaronili nekadašnjim Panonskim morem! Upoznali kita, najvećeg Slavonca tog vremena i njegovog prijatelja morskog psa koji su zajedno plivali oko obala Papuka, Psunja i Krndije.
Poslije posjeta centru očarani sjedamo u turistički vlakić koji nas vozi poznatom pleterničkom Cestom ruža i vina, sve do vidikovca Bačva gdje uživamo u prekrasnom krajoliku. Nakon kratkog odmora krećemo prema Viškovačkom gradu stazom koja vodi kroz šumu i ugodnu hladovinu. Povratak u Pleternicu je vodio kroz vinograde, a posebno nas je razveselio izvor na kojemu smo se okrijepili i obnovili zalihe vode.
Anita Majetić