Diljski Žirevi – Premužićeva staza, 11. i 12.6.2022.

Prošlog vikenda su se naši maleni Žirevi zajedno sa svojim voditeljima i roditeljima uputili u avanturu u NP Sjeverni Velebit. Rano ujutro u 5:50h okupili su se na parkiralištu dvorane Vijuš te krenuli prema Otočcu preko Zagreba. U jedom od najvećih planinskih naselja Krasnom Polju, obišli su Kuću Velebita gdje su saznali više o klimi, vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju Sjevernog Velebita.
U Kuterevu su obišli utočište medvjeda gdje se zbrinjavaju medvjedići koji su nesretnim slučajem odvojeni od majke u dobi kada su premaleni za samostalan život.
Žirevi od Zavižana do Alana
Žirevi su svoj drugi dan na Velebitu započeli ustajanjem rano ujutro te polaskom do PD Zavižan odakle kreće njihova planirana tura za taj dan. Gdje se u blizini nalazi botanički vrt te najviša meteorološka postaja pored koje su posađeni primjerci velebitske degenije. Prolaskom kroz botanički vrt dolaze do remek-djela graditeljstva svima nam poznate Premužićeve staze. Ova staza slovi kao jedna od najljepših staza u Hrvatskoj koja je izgrađena u suhozidu te najsurovije i najkrševitije dijelove Sjevernog Velebita uspijeva pripitomiti i prilagoditi kako bi svi zaljubljenici u prirodu različitih dobi i fizičkih sposobnosti mogli uživati. Ante Premužić po kojemu je staza i dobila ime rođen je u Kobašu nedaleko Slavonskog Broda pa mi nekako uvijek padalo na pamet kako je Ante naviknuo na naše ravne stazice te odlučio ”poslavoniti” Velebit🙈 .
Naši Žirevi su prešli gotovo 17km staze taj dan i to je zaista zavidna udaljenost. No, umor nestaje a zadovoljstvo ostaje. Nagrađeni su veličanstvenim pogledima na otoke, more, ponikve, pašnjake i raznoliko bilje.
Iz lokalnih medija:
Na linku možete pogledati 3D videozapis: