72. Dani slavonskih planinara – slike za mozaik lijepih sjećanja, prst sudbine i vječni spomen, 7. i 8. rujna 2024.

Vrijedni članovi PD Dilj gora iz Slavonskog Broda cijele godine nižu akcije u spomen na svoje korijene prije 100 godina – podružnica HPD-a „Dilj gora“ osnovana je 25. srpnja 1924.
Jedna od njih je i domaćinstvo tradicionalnih 72. Dana slavonskih planinara, u suradnji s PU Slavonski planinari. Akcija je svakako uključena i u ciklus „150 izleta za 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj“. Prijedlog da se to održi kod jezera Petnja, oko 13 km zapadno od Sl. Broda, je prihvaćen sa zadovoljstvom. Poštovan je uobičajni termin, druga nedjelja u rujnu odnosno 7. i 8. 9.2024. Planinarski dom Đuro Pilar je ostao samo rezerva za slučaj lošeg vremena.

Noć prije je grmjelo i padala kiša no suha zemlja ju je brzo upila a prognoza najavila dva dana idealnog vremena. Velike šatore i drugu vanjsku opremu osigurala je Općina Sibinj a Šumarija Sl. Brod odobrila korištenje svog objekta. Bez obzira na to, trebalo je još puno toga dopremiti i poslije vratiti u planinarski dom. Brojni “Diljevci” su svoje domove zamijenili šatorima da bi već u subotu bili na raspolaganju za sve što treba. Poziv za veče pod zvijezdama i noćenje u šatorima vrijedio je za sve koji to žele.

Pripremljeno je i dobavljeno sve što se tiče logistike, postavljene izložbe 150 godina HPSa i 65 godina SPPa. Na štandovima se moglo nabaviti prigodne artikle, prigodnu monografiju, dnevnik nove prigodne obilaznice “Sto Dilja-sto Diljem” i drugih obilaznica, ovjeriti dnevnike SPP i 5uPG te dobiti informacije o stanju na trasi.

Nedjelja je osvanula a gosti pristigli sa svih strana: 25 planinarskih društava iz Hrvatske i BiH, 2 izviđačka odreda i članovi HGSS stanica iz Sl. Broda i Vinkovaca. Ukupno preko 300 prisutnih, zajedno s domaćima. Kapljica dobrodošlice, doručak s nogu i topli napici… mnogi se već dobro znaju od ranije a neki sklapaju nova poznanstava i pomalo se iščekuje polazak na hodnju.

Prisutne su pozdravili Siniša Damjančić – predsjednik PD Dilj gora, Otmar Tosenberger – predsjednik PU Slavonski planinari, Mario Ripli – član IO HPS i Josip Pavić – načelnik općine Sibinj. Vlasta Novosel je predstavila novu prigodnu planinarsku obilaznicu “Sto Dilja – sto Diljem”. Siniša je još najavio poslijepodnevna događanja a Goran Bašić informirao o stazama koje su planirane za hodanje.

Još samo par fotografija okupljene planinarske obitelji pa put pod noge. Kraća staza, 2 sata oko jezera; duža 4-5 sati prema Pljuskari i nazad uz jezero.
Prekrasan sunčani dan i mnoštvo je krenulo na još jedan susret s prirodom…

Na žalost, već na prvoj pauzi, jednome među nama to su vjerojatno bile zadnje slike ovozemaljskog života … Lojzi je naglo pozlilo, brzom intervencijom spašavatelja sačuvani su neki minimalni znakovi života te je otpremljen u bolnicu. Po povratku s hodanja slijedio je ručak ali i strepnja što će javiti iz bolnice… hoće li se dogoditi čudo. Prst sudbine bio je ipak jači od svih nastojanja spašavatelja i prijatelja da nam Lojzu vrate…

Nastavak planiranog programa nije više bio moguć. Otkazani su glazbeno-zabavni sadržaji, igre za djecu i planinare a planirana podjela priznanja obavljena je u tišini.

Prestala je glazba, utihnuo žamor … minuta šutnje i vječni spomen na dobrog duha Viljeva i svih slavonskih gora i dolova.

PU Slavonski planinari i PD Dilj gora