Izlet: Od Premužića do Štampara, 6. listopada 2024.

Protekle nedjelje održan je 4. Memorijalni pohod „Od Premužića do Štampara“, na južnim obroncima Dilja povrh Oriovca. Sve je započelo u centru Oriovca na Trgu hrvatskog preporoda, gdje su ljubazni domaćini iz Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica – Podružnica Oriovac dočekali svoje goste i počastili ih tradicionalnim planinarskim doručkom. Diljevaca je bilo 5.

Prije polaska na staze, nazočnim planinarima obratili su se Karlo Tomljenović, općinski vijećnik i organizator, Zoran Ivezić, voditelj podružnice i organizator, Matija Jošić, predsjednik Općinskog vijeća te Višeslav Turković, predsjednik HPD Gojzerica Požega.

Kako je ovaj pohod osmišljen da poveže lik i djelo dva hrvatska velikana Ante Premužića i Andrije Štampara, stazom su povezali Oriovac i Brodski Drenovac. Ante Premužić je poznati hrvatski graditelj, autor poznate Premužićeve staze na Velebitu, rođen je i odrastao u Slavonskom Kobašu naselju u općini Oriovac, dok je Andrija Štampar zdravstveni djelatnik svjetskog glasa, rođen u Brodskom Drenovcu koji je tada pripadao Brodskom kotaru isto kao i Oriovac.Kako bi što bolje dočarali život „glavnih junaka“, vodiči Karlo Tomljenović i Zoran Ivezić odveli su planinare do Štamparove bašče i crkve svetog Dimitra te ih vratili najljepšim dijelom Dilj gore s kojeg se pruža odličan pogled na Slavonski Kobaš, Motajicu i Oriovačke ribnjake. Ekipa je bila veoma šarolika ali podosta vesela i živa, tako da smijeha i dobrog raspoloženja nije ni malo nedostajalo. Po povratku u Oriovac nastavilo se ugodnim druženjem. Za kraj dana slijedilo je zatvaranje pohoda i dodjela zahvalnica, a nakon toga rastanak u dobrom raspoloženju.