6. izlet Male planinarske škole: Ekološka akcija

Naši mali Diljski žirevi su i danas bili aktivni.
Današnju subotu nije obilježilo jako puno hodanja, ali jest razmatranje o potrebi očuvanja okoliša. 22. svibnja obilježava se Međunarodni dan bioraznolikosti, ali i Dan zaštite prirode u RH. Tome smo se i mi prilagodili svojim današnjim aktivnostima i gostima koji su nam prozborili koju mudru i zanimljivu. Hvala gđi Vesni iz Javne ustanove „Natura Slavonica“ te kolegama Darku i Vladi iz udruge Zmijolovac. Oni su nam, prije i poslije naših akcija, održali zanimljiva predavanja i radionice na teme zaštite prirode i zmijama popraćena sa puno malih ruku u zraku i puno pitanja. A gđa Vlasta nam je ponovila već prije naučeno o načinu postupanju u slučaju ugriza zmije. Klinci su baš odlični, sve su zapamtili.
Naših 39 Žireva i pridruženih malih Žirića se okupilo kod Doma u 10 sati, a uz nas su bili i naši mali prijatelji iz sibinjskog odreda izviđača Chvor pa smo se podijelili po grupama za predavanja i aktivnosti. Prvo bijaše šarena radionica tete Vesne o prirodi i bioraznolikosti gdje su Žirići i Čvorići crtali biljni i životinjski svijet koji nas okružuje. Potom smo odpješačili do mjesta s kojega se pruža najljepši pogled na Brod, ali ga nažalost često nagrđuju gomile smeća nemarno odbačene na tom prostoru. Ali naši mali vrijedni Žirevi su taj prostor veselo i brzo učas očistili. Skupili su 10ak vreća smeća i prostor oko antene je zasjao u svojoj punoj ljepoti. Uživajte ljudi u njemu i pogledu na naš lijepi grad i dajte da ta ljepota malo i potraje.
A mi smo se poslije dobro obavljenog posla uputili i malo do Šume Striborove te se tamo još malo poigrali. A na putu tamo i natrag do doma smo još i dodatno skupljali smeće. Poslije šetnje je uslijedilo predavanje o zmijama uz zabrinutost što ako se zmija nađe u avionu, koliko otrova može ispustiti, koga zvati i kako postupati….
Zanimljiv dan, prekrasna i zainteresirana djeca, čista priroda… ma što nam više treba.:-)

Jedno veliko hvala i Komunalcu na logistici i podršci ovoj našoj maloj akciji.

Sandra